Domácnost

Chleba pouze z mouky a vody: Výsledek vás překvapí. Přitom přidáte 1 ingredienci a je to

Chleba pouze z mouky a vody: Výsledek vás překvapí. Přitom přidáte 1 ingredienci a je to

Chléb je skutečnou základní potravinou, bez které bychom se jen těžko obešli. Lidstvo navíc provází od jeho samotných počátků. V dnešní době se potom vrací trend domácího pečení chleba. Ale ačkoliv to není nic tak složitého, jeden mýtus je třeba vyvrátit: jen z mouky a vody dobrý chléb opravdu neupečete. Vysvětlíme proč.

Proč je výsledek překvapivý

Pod pojmem chleba si lze představit opravdu hodně typů této základní potraviny. Všechny mají ale jedno společné: základní ingredience tvoří mouka a voda. Jistě byly v minulosti období nebo situaci, kdy si lidé připravovali tuto základní potravinu bez přídavku čehokoliv dalšího, dnes by nám to ale asi nestačilo. To hlavní, co chybí, jsou kvasnice.

V průběhu historie se takto pekl chléb mnohokrát. Pokud lidé neměli k dispozici droždí, nic jiného jim koneckonců ani nezbývalo. Vojáci si takto pekli jednoduché placky z mouky a vody na kamenech nebo v popelu táborových ohňů. Také známé lodní suchary jsou v podstatě vyrobeny jen mouky a vody s tím, že se pečou tak dlouho, dokud není výsledný produkt tak tvrdý, že je třeba do něj tlouct kladivem, aby se vůbec proměnil v drobky. Námořníci pak tyto suchary jedli tak, že je dlouho máčeli ve vodě nebo jiném nápoji.

Také nějak takto by mohl podle nejnovější umělé inteligence vypadat chleba pouze z mouky a vody. Tento obrázek vygenerovala AI, když jsme jí popsali postup bez přidání důležité suroviny. Foto: Generováno AI

Takže ano, je možné vyrobit chléb pouze z mouky a vody. Výsledkem bude ale nekvašený chléb, který nebude mít měkkou, vzdušnou strukturu jako tradiční chléb, zkrátka proto, že chybí kypřící látka, tedy droždí. Také absence soli či kmínu negativně ovlivní výslednou chuť. Zkrátka a dobře, moc si nepochutnáte.

Čtěte také

Jak na dobrý chléb?

Na skutečně dobrý, poctivý chléb budete potřebovat kromě žitné či pšeničné mouky a vody (ještě lepší bude, pokud jí nahradíte mlékem) také droždí, sůl, kmín a cukr. Z cukru, mléka a droždí si připravte kvásek. Promíchejte si sůl, kmín i hladkou mouku a následně přidejte vzešlý kvásek. Přidat potom můžete i další ingredience jako jsou olivy nebo smažená cibulka.

Pak už jen těsto pěkně uhnětejte, dejte mu tvar válečku, posypte moukou a nechte těsto na hodinu odpočinout. Potom může chléb zamířit do trouby, kde se bude péct při 200°C asi 90 minut. Máte hotovo, chléb nechte vychladnout a můžete se do něj pustit.

Zdroje:

Čtěte také
  • https://www.quora.com/Can-I-make-a-dough-with-only-water-and-flour
  • https://www.recepty.cz/recept/starocesky-domaci-chleb-146232

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *