Jak na kompostování na balkoně a jaký kompostér vybrat?

Bře 6, 2022 | Životní prostředí

smolik

Hledám témata, která vás zajímají a snažím se k nim vytvořit odpovídající obsah, aby jej každý pochopil a pomohl mu.

Každý zná kompostování na zahradě, ale co když zahradu nemáte? Ani v tomto případě nemusíte o výživný kompost pro vaše pokojové rostliny a rostliny na balkoně a na oknech přijít. Kompostovat můžete na balkoně, dokonce i v bytě! Jak na kompostování na balkoně?

Také na balkóně a v bytě můžete zpracovávat bioodpad

Že bioodpad házíte klasicky do popelnice, protože nemáte zahradu, bydlíte v bytě a popelnice na bioodpad v místě vašeho bydliště není? Jen výmluvy! Kompostování v bytě není scifi ani žádné drama, naopak se jedná o aktuální hit. Třídění bioodpadu má smyl a kompostér na balkon je in! Pro domácí kompostování můžete využít nejen žížaly, nýbrž i moderní malé kompostéry, které vám pomohou využít zbytky z kuchyně.

Co může od kompostování na balkoně odrazovat?

Kompostování na balkoně se může jevit jako bláznivý nápad ekologicky smýšlejících lidí, kteří se uskromní nejen co se prostoru týče, nýbrž i komfortem svého bydlení. Lidé, kteří do tohoto tématu ještě nepronikli, se mohou obávat toho, že:

  • kompostér bude zabírat spoustu místa,
  • z kompostéru bude vycházet zápach,
  • kolem kompostéru budou létat mušky,
  • kompostér sníží jejich komfort bydlení.

Přesně tyto obavy vyvracejí moderní Kokoza kompostéry, zvané také Bokashi kompostéry, o nichž si blíže povíme níže. Avšak ani vermikompostéry, ať už ty  kupované nebo svépomocí vyrobené, nezapáchají, pokud je kompost dobře založený.

Jaká jsou úskalí kompostérů a vermikompostérů na terase?

Balkón není zahrada a tudíž klasické kompostéry nepřicházejí v úvahu. Na balkon se běžný kompostér nevejde kvůli své velikosti. Běžný proces kompostování na zahradě vyžaduje přístup vzduchu a mikroorganismů. Na balkoně pro to tedy nejsou úplně nejvhodnější podmínky.

Ani v případě, že budete sázet na kompostovací žížaly, se nemusíte setkat s úspěchem. Žížaly jsou totiž velice náchylné na teplotu. Nejideálnější teplota pro žížaly ve vermikompostéru se pohybuje mezi 15 – 25 °C. To jsou žížaly nejvíce efektivní. V létě a v zimě pak  těchto podmínek na balkoně nelze dosáhnout, a proto žížalám ve vermikompostéru hrozí smrt umrznutím nebo uvařením (v případě vysokých teplot).

Pořídit si můžete vermikompostéry do bytu a žížaly chovat uvnitř. V dnešní době lze sehnat velmi designové nádoby, u kterých by vermikompostér hádal jen málokdo.

Další nevýhodou kompostování na balkoně či v bytě je možný zápach, který při rozkladu bioodpadu může vzniknout.

Co dělat, aby kompost nezapáchal?

Jak už jsme zde zmínili, kompost nezapáchá, pokud je kompostovací nádoba dobře založená. To znamená, že není ani příliš suchá ani mokrá a všechny procesy v ní probíhají správně. Pokud je však obsah kompostéru příliš mokrý, může docházet ne k rozkladu, ale k hnití, které způsobí zápach. Nejpravděpodobnější příčinou je špatné složení kompostu, příliš mokré zbytky, ve kterých převládá dusík. Řešením je přidat do kompostu uhlík v podobě hnědého materiálu – listí, drobné větve, piliny (to v případě kompostéru na zahradě), natrhané roličky od toaletního papíru, kousky papírové krabičky od vajec (v případě kompostéru/vermikompostéru na balkoně a doma). Pokud vám zapáchá vermikompostér, může být důvodem velké množství bioodpadu, který žížaly nestihnou zpracovat.  

Kokoza kompostéry – moderní řešení kompostování na balkoně

Kompostér vyrobený z toho, co máte doma a svépomocí, určitě bude dělat větší radost, než nádoba na bioodpad, kterou si můžete koupit. Pokud však žádnou domácí výrobu v plánu nemáte a nechcete se v bytě pouštět ani do chovu žížal, mohou Kokoza kompostéry splnit vaše moderní požadavky – tedy kompostovat v bytě bez práce, bez žížal a bez zápachu.

Kokoza kompostéry jsou určeny pro zbytky z kuchyně, jako jsou:

  • slupky z ovoce a zeleniny,
  • zbytky z oběda (mimo maso a živočišné produkty),
  • kávová sedlina a čajové sáčky,
  • malé zbytky pečiva a další bioodpad.
Kokoza komposter, zdroj: econea.cz

Bokashi kompostéry, které můžete pořídit v různých designech a velikostech, rozkládají bioodpad pomocí živých bakterií a anaerobní fermentace. Velkou výhodou těchto kompostérů je vzduchotěsné víko (zamezuje případnému zápachu) a praktický odpouštěcí ventil na  tak zvaný Bokashi „čaj“.

Nejen svým designem, ale svým šikovným provedením může Bokashi kompostér posunout kompostování v kompostéru na vyšší level.

Jak Kokoza kompostér funguje?

Součástí každého tohoto kompostéru je tak zvaná Bokashi směs. Jsou to speciální bakterie, které se aktivují, když navlhnou. Díky působení těchto mikroorganismů se bioodpad v Kokoza kompostéru rozkládá fermentací, a to i bez přístupu vzduchu. Právě vzduch je potřeba pro rozklad bioodpadu při běžném kompostování. Směs Bokashi je nutné dokupovat, protože právě vrstvou této směsi se zbytky z kuchyně prokládají.

Po tom, co nádobu naplníte, si jí první dva týdny vůbec nevšímejte, aby se všechny procesy dokončily. Jakmile bude nádoba plná, což u běžné rodiny může trvat 14 dní až měsíc, máte několik možností, jak s výslednou hmotou naložit.

  • Můžete ji zakopat do půdy, kterou obohatí.
  • Přisypte ji do vermikompostéru.
  • Přidejte ji na kompost a do kompostéru.
  • Hoďte ji do hnědé popelnice na bioodpad.
  • Někomu ji darujte (může to znít bláznivě, ale za tuto na první pohled bezcennou hmotu vám zahradníci a pěstitelé „urvou ruce”).

Podobné to může být i s vedlejším produktem fermentace bioodpadu  v tomto kompostéru – s „Bokashi čajem”.

Co je „Bokashi čaj”?

Bokashi čaj je fermentační tekutina, která se v Kokoza kompostéru začne objevovat asi 14 dní od začátku vkládání zbytků z kuchyně. Potom ji lze stáčet každých 3 – 5 dní. Tato tekutina je cenným hnojivem pro všechny rostliny a výborným prostředkem na uvolnění ucpaného odpadu. Když ji nebudete potřebovat, tak ji znovu darujte nebo jednoduše vylijte do odpadu.

Bokashi Čaj, zdroj: econea.cz

Proč Kokoza kompostéry využívat?

  • Kokoza kompostéry jsou výhodné pro všechny, kteří nemají možnost kompostovat na zahradě.
  • Poslouží lidem, kteří nechtějí své odpadkové koše plnit bioodpadem, protože věří v jeho další život.
  • Jsou ideální pro ekologicky smýšlející lidi, kteří nechtějí svými zbytky jídla plnit spalovny odpadu a zatěžovat planetu Zemi, nýbrž je hodlají proměnit na zdroj živin a to i za cenu toho, že se s výslednou směsí povlečou třeba na komunitní zahrady, které umožňují komunitní kompostování.
  • Bokashi kompostéry jsou pro ty, co nesnáší žížaly i pro ty, kteří nechtějí riskovat mušky v bytě.
  • Jsou určeny i pro ty, kteří se chtějí vrhnout na kompostování v zimě.
  • V neposlední řadě je tento malý kompostér určen pro ty, kteří nedají dopustit na designový interiér.

Bokashi kompostér vám pomůže redukovat množství vašeho odpadu a zároveň vám umožní cítit se dobře z toho, že pro svou planetu děláte maximum. 

Mohlo by vás dále zajímat:

Byl pro vás tento článek přínosný a dobře napsaný?

Klikněte na hvězdičky pro hodnocení!

5/5 - (1 vote)

smolik

Hledám témata, která vás zajímají a snažím se k nim vytvořit odpovídající obsah, aby jej každý pochopil a pomohl mu.

Mohlo by se Vám také líbit …

Dioxiny a co jste o nich nevěděly

Dioxiny a co jste o nich nevěděly

Ačkoliv dioxiny nejsou nijak užitečné, náš zájem by upoutat měly. Proč? Jsou totiž nesmírně toxické, škodlivé pro životní prostředí i...