Když dřez přetéká špinavým nádobím, málokdo si troufne zdolat tuto pohromu bez pořádně pěnivého mycího prostředku. Čím více pěny, tím lépe. Ale není to škoda? Nádobí lze umýt i bez konvenčního saponátu. Pokud přemýšlíte, jak snížit svou ekologickou stopu nebo chcete vyzkoušet jen něco nového, budou se vám hodit následující tipy na ekologické mytí nádobí. Můžete chytře ušetřit peníze a ochránit své zdraví i životní prostředí. Jak tedy na to?
Horká voda je základ
Chcete-li umýt nádobí ekologicky, bez horké vody se určitě neobejdete. Všeobecně platí, že voda pro mytí nádobí by měla být horká alespoň 50°C. Při této teplotě se začínají rozpouštět tuky, a tak snadněji umyjete i umaštěnou pánvičku. Významnou roli hraje samozřejmě také to, jaké nádobí budete mýt a to, jak citlivou pokožku máte. Voda by pro vás měla být příjemná a ne vás opařit.
Bez odmáčení to nepůjde
Pokud nechcete používat jarový saponát, snažte se špinavé nádobí před mytím vždy namočit. Vodou se krásně uvolní i ta největší připálenina a mytí půjde raz dva.
Využijte zkušeností našich babiček
V dnešní době je nabídka prostředků na mytí nádobí tak obrovská, že je téměř problém si vybrat. V minulosti to tak však nebylo a saponát na mytí nádobí byl spíše nedosažitelným luxusem. Přesto si naše babičky dokázaly poradit a aniž by o tom věděly, nádobí myly dokonce ekologicky. Pomohly jim suroviny ze spižírny!
Sůl nad zlato
Opravdovým pokladem každé domácnosti je kuchyňská sůl neboli chlorid sodný. Nejedná se pouze o nepostradatelné dochucovadlo pokrmů, umí toho mnohem více. Levou zadní si poradí s ucpaným a zapáchajícím odpadem, a protože dobře absorbuje mastnotu, nezalekne se ani špinavé pánve plné připálenin. Chcete-li vyčistit připáleninu pomocí soli, smíchejte ji s teplou vodou. Tento roztok nechte působit a uvidíte, jaké se budou dít zázraky. Nevýhodou této metody může být časová náročnost. Solný roztok je potřeba nechat působit na připečené pánvi alespoň deset minut. Při mytí roztokem z chloridu sodného doporučujeme používat gumové rukavice. Větší množství soli může vysušovat pokožku a pokud sůl přijde do styku s drobnými rankami, bude vás to pekelně štípat.
Pokud se vám nechce vyrábět domácí čistič
Chcete umýt nádobí ekologicky, ale nechce se vám zdržovat s vyráběním domácích čističů? Žádný problém. V dnešní době lze koupit produkty, které sílu výše uvedených přírodních surovin mixují za vás. Vám tak stačí pouze otevřít víčko. Oproti podomácku vyrobeným čističům také nabízejí benefit v podobě komfortní konzistence a krásné vůně.
Zkuste vyměnit konvenční saponát za ekologický prostředek na nádobí. Ulevíte životnímu prostředí i svému zdraví.
Citron nepatří jenom do čaje
Další, běžně dostupnou surovinou, kterou můžete využít místo mycího prostředku, je kyselina citronová. Nachází se v citrusových plodech, ale za pár korun jí ve formě jemného prášku koupíte v každém krámku. Mezi superschopnosti této suroviny patří změkčování vody. Proto se využívá při odstraňování usazenin a vodního kamene. Kyselina citrónová funguje také jako přírodní leštidlo. Pokud jí smícháte s vodou, vznikne roztok, který můžete používat k otírání většiny povrchů. Využít můžete i obyčejný citrón. Ten se skvěle hodí k čištění kuchyňských krájecích desek. Jednoduše ho rozkrojte napůl a povrch potřete jeho dužinou. Citrónová šťáva zesvětlí všechny skvrny a odstraní pachy i bakterie.
Ocet a jeho zázračné schopnosti
Pokud hovoříme o ekologickém mytí nádobí, nesmíme zapomenout na ocet. Tato potravinářská přísada má široké spektrum využití, rozhodně nepatří pouze do okurek. Ocet disponuje silnými odmašťovacími vlastnostmi. Stačí ho trochu přidat do vody a na světe je silný, leč přírodní čistič. Ocet také skvěle odstraní kuchyňské pachy. Jedinou nevýhodou tohoto tekutého pokladu je jeho specifická vůně, kterou ne každý snese.
Použité zdroje:
- https://www.tipsbulletin.com/how-to-wash-dishes-without-dish-soap/
- https://www.tipsbulletin.com/how-to-wash-dishes-without-dish-soap/
Byl pro vás tento článek přínosný a dobře napsaný?
Klikněte na hvězdičky pro hodnocení!
0 komentářů