Čím nahradit jedlou sodu?

Pro 23, 2021 | Životní prostředí

smolik

Hledám témata, která vás zajímají a snažím se k nim vytvořit odpovídající obsah, aby jej každý pochopil a pomohl mu.

Jedlá soda je obvykle prostředkem, který má široké zastoupení. Občas se ale může stát, že vám doma jedlá soda bude chybět a budete potřebovat, aby zejména při pečení něco jedlou sodu zastoupilo. Čím nahradit jedlou sodu?

Soda na pečení

I přesto, že se jedlá soda osvědčila v řadě použití od úklidu domácnosti (například čištění sedačky), dezinfekce, po leštění či bělení zubů, její prvoplánové použití je právě v kuchyni při pečení. Jedlá soda, která se často označuje jako soda bikarbona, je chemická látka hydrogenuhličitan sodný (NaHCO3). Je to zásaditá látka, která při pečení reaguje s kyselinotvornými látkami v těstě. S nimi vytvoří reakci, při které vzniknou bublinky oxidu uhličitého, které jsou potřebné k nakypření těsta. Jedlá soda je součástí kypřícího prášku, kde je ale obsažené pouze její malé množství (jedlá soda tvoří v kypřícím prášku buď polovinu, spíše jeho jednu třetinu). Bez kypřícího prášku si tedy dost dobře vystačíte, když máte jedlou sodu. Co ale, když si recept žádá použití jedlé sody a tu doma nemáte? Naštěstí i mocná jedlá soda má pro sebe zastoupení.

Čím lze nahradit sodu při pečení?

Existuje hned několik způsobů, záleží na situaci či receptu. Jedlou sodu lze nahradit:

  • kypřícím práškem,
  • sodovkou,
  • kváskem (pouze v některých případech),
  • těsto dokáže nakypřit také šlehaný bílkový sníh.

Jedlá soda do jídla

Když se zeptáte, čím nahradit jedlou sodu, může vám leckdo tvrdit, že ji můžete nahradit buď kypřícím práškem ve stejném poměru nebo ji z receptu můžete zkrátka vynechat. Ani jedno však není úplně pravda.

Jedlá soda kypří těsto svou chemickou reakcí s kyselinotvornými přísadami v těstě. Když pak v receptu nemáte ani kypřící prášek a jedlou sodu nijak nenahradíte, výsledek nebude po upečení žádná sláva. Ani stejné množství kypřícího prášku není řešením, protože mezi jedlou sodou a kypřícím práškem je řada zásadních rozdílů, a to ve složení i ve způsobu kypření těsta.

Jedlá soda místo prášku do pečiva

Jak už z textu vyplývá, lze jedlou sodu nahradit kypřícím práškem i naopak lze kypřící prášek nahradit jedlou sodou. Tady si však dejte pozor. Protože je jedlá soda mnohem silnější než kypřící prášek, místo kypřícího prášku použijte až trojnásobně menší množství jedlé sody. Také je potřeba při použití jedlé sody do těsta propašovat kyselinotvornou látku (pokud tam chybí), aby vůbec mohla reagovat.

Jaký je rozdíl mezi práškem do pečiva a jedlou sodou?

O reakci jedlé sody v těstě jsme se zmiňovali už na začátku, když jsme hledali způsob, čím nahradit jedlou sodu. Aby mohla jedlá soda v těstě reagovat a vytvořit chtěné bublinky oxidu uhličitého, potřebuje k tomu kyselinotvorné látky. Soda bikarbona je zásaditá látka, která logicky k reakci potřebuje látku kyselinotvornou. Naštěstí při pečení nemusíte vymýšlet žádné extra chemické pokusy. Stačí, když se vedle jedlé sody v těstě objeví také něco kyselého, jako je cukr, podmáslí, mouka nebo vejce, a to při pečení není problém.  V čem se tedy jedlá soda od kypřícího prášku odlišuje?

1. V čase své reakce

Zatímco jedlá soda v těstě reaguje hned po tom, co se setká s kyselou látkou, prášek do pečiva je uzpůsoben tak, že začne kypřit těsto až po tom, co se dostane do kontaktu s teplem. To proto je důležité například při pečení bábovky rozehřát troubu a s těstem ve formě neotálet a dát ho rychle do trouby. Prášek do pečiva v těstě, které by do kontaktu s teplem dlouho nepřišlo, by ztratil svou kypřící schopnost.

2. V množství, které je nutné použít

Soda je 3 až 4x silnější než kypřící prášek, a podle toho je potřeba uzpůsobit množství, pokud chcete jedlou sodou nahradit pečícím práškem či naopak. Zatímco u kypřícího prášku na jeden hrnek mouky přidáte jednu čajovou lžičku kypřícího prášku, u jedlé sody si na jeden hrnek mouky vystačíte se čtvrt lžičkou jedlé sody.

3. Ve složení

Jedlá soda je čistá chemická látka (hydrogenuhličitan sodný), kypřící prášek je směsí více látek. Kypřící prášek obsahuje tyto složky:

  • jedlou sodu (zásaditá látka),
  • dihydrogenfosforečnan nebo vinný kámen (kyselá látka),
  • škrob (ten pohlcuje vlhkost při skladování a zabraňuje předčasné reakci látek).

Nejčastěji se ptáte:

Jak nahradit jedlou sodu kypřícím práškem?

Protože je kypřící prášek směsí až tří látek, je mnohem slabší než čistá jedlá soda. Tam, kde patří jedlá soda je potřeba přidat až trojnásobné množství kypřícího prášku.

Proč se dává do perníku jedlá soda?

Do perníčků, stejně jako do ostatních pečených dezertů se přidává jedlá soda, aby se těsto podařilo a bylo hezky nadýchané. S jedlou sodou to nepřežeňte. Příliš mnoho jedlé sody může v těstě vytvořit nepříjemnou pachuť.

Co dělá prášek do pečiva?

Prášek do pečiva těsto kypří. Obsahuje všechny potřebné látky k tomu, aby v těstě po setkání s vysokou teplotou vznikla chemická reakce, která v těstě vytvoří bublinky oxidu uhličitého, které těsto hezky načechrají.

Co dělá jedlá soda?

Jedlá soda při pečení těsto kypří. Jako zásaditá látka reaguje s kyselinotvornými látkami v těstě a vytváří bublinky oxidu uhličitého, které těsto činí mnohem více nadýchanější.

Jak skladovat jedlou sodu?

Jedlou sodu skladujte v suchu, nejlépe v uzavřené vzduchotěsné sklenici. Také u jedlé sody kontrolujte dobu její trvanlivosti. pokud hodně přesáhla expiraci, raději ji vyhoďte, protože už nejspíš nebude účinkovat.

Mohlo by vás dále zajímat:


Byl pro vás tento článek přínosný a dobře napsaný?

Klikněte na hvězdičky pro hodnocení!

3.7/5 - (3 votes)

smolik

Hledám témata, která vás zajímají a snažím se k nim vytvořit odpovídající obsah, aby jej každý pochopil a pomohl mu.

Mohlo by se Vám také líbit …

Dioxiny a co jste o nich nevěděly

Dioxiny a co jste o nich nevěděly

Ačkoliv dioxiny nejsou nijak užitečné, náš zájem by upoutat měly. Proč? Jsou totiž nesmírně toxické, škodlivé pro životní prostředí i...