Jak vyčistit troubu jedlou sodou? [návod]

Říj 29, 2021 | Životní prostředí

smolik

Hledám témata, která vás zajímají a snažím se k nim vytvořit odpovídající obsah, aby jej každý pochopil a pomohl mu.

Nejste jediní, kdo si u pořízení nové trouby sliboval, že ji krásně čistou udrží do skonání světa. Mastnota a zaschlé usazeniny v troubě jsou problémem většiny lidí. Naštěstí existuje docela jednoduchý způsob, jak vyčistit troubu od spálenin a jmenuje se jedlá soda.

Čím a jak vyčistit hodně špinavou troubu?

Jen málokdo by pozval svou návštěvu do vnitřku své trouby, který pamatuje všechny jeho skvělé obědy a večeře. Jak vyčistit sklo od usazené špíny? Existuje nějaká možnost samočištění? Jak vyčistit troubu od spálenin, aby se co nejvíce podobala dni, kdy jste si ji pořídili? Odpovědí na všechny otázky je jedlá soda. Pokud doma máte jedlou sodu, špína u vás nemá šanci.

Nejdříve ze všeho si umíchejte čistící pastu z jedlé sody. Tu vytvoříte tak, že jedlou sodu smícháte s vodou v poměru, který z těchto ingrediencí vytvoří jemnou tak akorát hustou mycí pastu. Kromě této pasty si do rozprašovače připravte také ocet, který umocňuje její samočištění. Na povrch vnitřku trouby i na sklo je potřeba pastu z jedlé sody nanést, nechat působit a poté houbičkou špínu vydrhnout.

Jak vyčistit troubu od spálenin?

1. Z trouby vyndejte vše, co do ní nepatří.

2. Vyjměte také pečící rošty, které vyčistíte snáz, pokud budou mimo troubu.

3. Z trouby odstraňte všechny možné drobky, které by vám v čištění překážely.

4. Pastu z jedlé sody houbičkou pečlivě naneste na všechna špinavá místa v troubě.

5. Jedlou sodou nešetřete, právě naopak.

6. Jedlou sodu naneste do vnitřku trouby i na její sklo.

7. Pastu nechte působit minimálně 12 hodin, nejlépe přes noc.

8. Po uplynutí doby vydrhněte všechna špinavá místa a špínu spolu s jedlou sodou houbičkou setřete.

Zatímco některá špína půjde dolů už spolu s pastou, na některých místech bude i nadále potřeba použít větší sílu.

Doporučujeme troubu při čištění mírně rozehřát, zaschlá špína půjde dolů snáze. Nedoporučujeme na čištění trouby používat ostré předměty, jako je drátěnka, příborový nůž a tak podobně.

Pro lepší efekt bude možná potřeba celý postup opakovat. Umocnit sílu jedlé sody můžete obyčejným octem, který na zaschlou sodu nastříkáte ještě dříve, než se pustíte do čištění.

Mohlo by vás dále zajímat:


Byl pro vás tento článek přínosný a dobře napsaný?

Klikněte na hvězdičky pro hodnocení!

smolik

Hledám témata, která vás zajímají a snažím se k nim vytvořit odpovídající obsah, aby jej každý pochopil a pomohl mu.

Mohlo by se Vám také líbit …

Dioxiny a co jste o nich nevěděly

Dioxiny a co jste o nich nevěděly

Ačkoliv dioxiny nejsou nijak užitečné, náš zájem by upoutat měly. Proč? Jsou totiž nesmírně toxické, škodlivé pro životní prostředí i...