Kam vyhodit zbytky jídla? [TIPY + NÁVOD]

Bře 5, 2022 | Životní prostředí

smolik

Hledám témata, která vás zajímají a snažím se k nim vytvořit odpovídající obsah, aby jej každý pochopil a pomohl mu.

Také z jídla se bohužel stává odpad, respektive bioodpad. Ten nemusí skončit v popelnici na směsný odpad. Existuje totiž řada způsobů, jak s bioodpadem naložit, aby z něho vznikl nový život. Kam vyhodit zbytky jídla?

Zbytky jídla jako bioodpad

Vytváření bioodpadu nelze zabránit. Ve větší nebo menší míře totiž vzniká v každé domácnosti. Co lze označit jako bioodpad? Jednoduše vše, co podléhá rozkladu. Je to však mnohem komplikovanější. Ne všechny zbytky z kuchyně lze vyhodit na jedno stejné místo. Je potřeba rozlišovat mezi gastroodpadem a kompostovatelným odpadem.

Co je kompostovatelný odpad?

Pod kompostovatelný odpad spadá vše, co lze dát na kompost. Z kuchyně to jsou především:

  • zbytky ovoce a zeleniny, slupky,
  • zbytky pečiva,
  • vaječné skořápky,
  • čajové sáčky,
  • kávová sedlina.

Co je gastroodpad?

Za gastroodpad se označuje biologicky rozložitelný odpad z kuchyní a restaurací – jednoduše zbytky jídla. Tento bioodpad však představuje zvýšené hygienické riziko, a proto jej nelze házet do běžných popelnic ani na kompost. Provozovny, u nichž gastroodpad vzniká ve velké míře, mají uzavřenou smlouvu s firmou, která s gastroodpadem odborně naloží. Tento odpad po svozu končí ve fermentační stanici, která s ním naloží podle hygienických předpisů.

Běžné domácnosti nemají možnost nechat si zbytky z kuchyně zpracovat odbornou firmou. A proto nezbývá, než zbytky jídla poctivě třídit. Přitom každá domácnost může s bioodpadem naložit jinak. Velký důraz je přitom kladen na maso a kosti. Ty na kompost nepatří. V kompostu se nevytvoří tak vysoká teplota, aby zničila choroboplodné zárodky z masa. Maso v kompostu nadělá více škody než užitku, kam tedy s ním? 

Kam s masem a kostmi?

Likvidace masa není úplně nejjednodušší záležitostí. U velkých provozoven je likvidace masa zajištěna odbornou firmou, která s masem naloží podle platných hygienických předpisů. Co se zbytky masa a kostmi doma? Úplně nejlepší je těmto zbytkům předcházet. To znamená nakupovat v takové míře, aby nedošlo ke zkažení jídla ani k jeho zbytkům. Velkou výhodu pak mají ti, co mají psa nebo kočku, kterým mohou zbytky masa a kosti dát. Určitě si na nich pochutnají. Pokud vám přece jenom nějaké menší množství masa zbude, nezbývá vám, než jej vyhodit do běžné popelnice.

Kosti a maso na kompost rozhodně nepatří

Kam zbytky jídla rozhodně nepatří?

Zbytky jídla určitě nepatří do záchodu, řešením pak není ani drtič odpadů, i když o něm výrobci mluví jen v superlativech. Jak funguje drtič odpadu? Pod dřezem shromažďuje biologický odpad, který drtí na malinkaté částice. Ty pak spolu s vodou z dřezu odtečou trubkou do kanalizace. Drtič odpadu možná vyřeší váš problém se zbytky jídla, rozhodně však není dlouhodobou odpovědí na otázku kam vyhodit zbytky jídla? Drobné částečky bioodpadu totiž putují kanalizací, kterou ucpávají. Nemluvě o tom, jaký dopad budou mít zbytky jídla v čističkách vod. Napojování drtičů odpadu na veřejnou kanalizaci je dokonce zakázané.

Kam s bioodpadem?

Třídící proces začíná už kuchyni aneb do čeho bioodpad dávat, než jej odnesete?

Co se zbytky jídla? Celý proces začíná už v kuchyni. V případě, že se rozhodnete bioodpad neházet klasicky do koše k dalším odpadkům, nýbrž ho třídit, potřebujete vhodné nádoby na jeho průběžný sběr. Víte, že v dnešní době lze koupit speciální kompostovatelné sáčky do koše, které můžete na kompost vyhodit i s obsahem? Úplně jednoduše vám ke třídění poslouží jakákoliv nádoba, kterou naplníte a odnesete na kompost nebo do hnědé popelnice na bioodpad. Tady vás ale může otravovat zápach z nádoby nebo z koše, a proto moderním řešením na některý bioodpad jsou Kokoza Kompostéry, které vám pomohou využít nesnědené zbytky z oběda a přitom nezamoří vaši kuchyni zápachem rozkládajících se zbytků.

Kam s bioodpadem dále?

Je jasné, že doma ho vzhledem k omezené kapacitě nádob skladovat nemůžete. Zbytky jídla pak lze vyhodit:

  • Na kompost na vaší zahradě,- do kompostéru na vaší zahradě či na balkóně (velmi oblíbené jsou i vermikompostéry, ve kterých se o rozklad organického odpadu starají žížaly).
  • Do hnědých popelnic na bioodpad.
  • V případě, že zahradu nemáte, lze zbytky z kuchyně vysypat také do komunitních kompostérů, které se mohou v místě vašeho bydliště nacházet nebo můžete bioodpad jednoduše „věnovat” vašim známým, kteří kompostér mají.

Co patří na kompost nebo do domácího kompostéru?

Do domácího kompostéru (a tedy i do hnědé popelnice) patří:

  • slupky z ovoce a zeleniny,
  • zbytky pečiva,
  • vaječné skořápky,
  • kávová sedlina,
  • čajové sáčky,
  • seno, sláma, piliny,
  • listí a drcené větvě,
  • tráva a plevel,
  • zemina z květin.
Co patří na kompost
Přehledný seznam, co patří do kompostu

Co nepatří na kompost nebo do domácího kompostéru?

Procesu kompostování naopak moc nepomůžete, když do kompostéru hodíte:

  • maso a kosti,
  • oleje a tuky – ve větší míře by mohly dusit živé organismy v půdě, víte kam s olejem a tuky?
  • kočkolit,
  • uhelný popel,
  • sáčky z vysavače,
  • hnůj a slepičí trus,
  • podestýlka jakýchkoliv zvířat,
  • dětské pleny. 
Přehledný seznam, co rozhodně nepatří do kompostu

Co dělat, abyste zkažené jídlo nemuseli řešit?

Abyste zbytky jídla nemuseli řešit ve větší míře, než je nutné (bioodpad vzniká i těm, co jídlem šetří), snažte se omezit vaše nákupy potravin na takovou míru, kterou stačíte spotřebovat.

Věděli jste, že některé potraviny nemusíte vyhazovat, ani když jsou po záruční době? Existuje totiž velký rozdíl mezi pojmy „spotřebujte do” a „minimální trvanlivost”.

Pojem „spotřebujte do” najdete na všech čerstvých potravinách, jako jsou jogurty a jiné mléčné výrobky, chlazené maso, ryby a jiné výrobky s krátkou trvanlivostí. Pokud uplyne datum, které je vyznačeno na obalech výrobků, produkty se již nesmí prodávat v obchodě a vy byste je měli konzumovat pouze s velkou ostražitostí. Je jasné, že den či dva prošlý  jogurt bude s největší pravděpodobností ještě v pořádku.

Pojem „minimální trvanlivost” se uvádí na všech ostatních trvanlivějších potravinách. Tyto produkty se v obchodech smí prodávat i po uplynutí data minimální trvanlivosti. Zboží je však speciálně označeno a odděleno od ostatních produktů v obchodě. Datum minimální trvanlivosti na výrobcích je pro vás čistě orientační. Zatímco produkt s měsíc prošlou lhůtou bude určitě v pořádku, pokud je datum propadlé už rok či víc, konzumaci výrobku bychom minimálně zvážili. 

Mohlo by vám ještě pomoci

  • Pravidelně přerovnávejte ledničku, produkty s kratším datem při tom vždy povytáhněte dopředu. 
  • Zmrazte přebytečnou či už uvadající zeleninu nebo jiné produkty, které nestačíte zkonzumovat a které zmrazit jdou, čímž předejdete jejich zkažení. Ani v mrazáku na tyto věci pak nezapomeňte, protože by tam neměly být extra dlouho.
  • Naplánujte jídelníček alespoň na týden dopředu a podle něj pak nakupujte. Pomůže vám to nad jídlem více přemýšlet a vše spotřebovat. 
  • Naučte se vařit a chystat přiměřené množství jídla, aby zbytečně nezůstávaly zbytky. Víte například, kolik gramů suché rýže je jedna porce?

Jak jinak naložit se zbytky jídla?

Všechen potravinářský odpad však nemusí pojmout jen kompostér či hnědá popelnice na bioodpad. Zbytky jídla, to může být i nadměrné množství suchého pečiva, na které už si nikdo máslo nenamaže, lze využít i jinak. 

  • Ze suchých rohlíků můžete udělat strouhanku.
  • Starým pečivem můžete krmit slepice, prasátko, zkrátka všechna hospodářská zvířata.

V případě, že žádný statek nemáte, můžete přebytek starého pečiva nabízet těm, kteří ho pro svá zvířata dobře využijí. Touto cestou si můžete vysloužit například plato domácích vajec nebo nějaký podíl ze zabijačky.

V případě, že víte o někom, kdo chová prase, opravdu není od věci nabídnout mu, že mu svými přebytky jídla rádi pomůžete prasátko vykrmit. Například takové prase si pochutná na všech zbytcích po obědě. Dbejte však na to, abyste jídlo praseti doručili co nejdříve. Tedy v době, kdy ještě nepodléhá rozkladu. Teď už víte, kam vyhodit zbytky jídla!

Tip: zbytky jídla, nejlépe pak staré suché pečivo, zkuste nabídnout na internetu. Možná, že si pro něj někdo velmi rád přijede.

Mohlo by vás dále zajímat:

Byl pro vás tento článek přínosný a dobře napsaný?

Klikněte na hvězdičky pro hodnocení!

2.3/5 - (3 votes)

smolik

Hledám témata, která vás zajímají a snažím se k nim vytvořit odpovídající obsah, aby jej každý pochopil a pomohl mu.

Mohlo by se Vám také líbit …

Dioxiny a co jste o nich nevěděly

Dioxiny a co jste o nich nevěděly

Ačkoliv dioxiny nejsou nijak užitečné, náš zájem by upoutat měly. Proč? Jsou totiž nesmírně toxické, škodlivé pro životní prostředí i...