Umíme poradit

Návody pro každý den | Umíme poradit

DomácnostKompostováníOndra

Jak vybrat kuchyňskou nádobu na bioodpad?

Jak vybrat kuchyňskou nádobu na bioodpad?

Aby zbytky v kuchyně neskončily v obyčejným koši, nýbrž nejlépe v kompostéru na zahradě či v hnědé popelnici na bioodpad, potřebujete do kuchyně speciální nádobu na bioodpad. Jak vybrat kuchyňskou nádobu na bioodpad?

Jak by měla vypadat nádoba na bioodpad?

Jak už jsme říkali, pro pohodlnější třídění bioodpadu potřebujete v kuchyni nádobu na bioodpad. Kyblík, dóza na bioodpad, koš na kompost… nádoba na kuchyňský odpad může mít různou podobu. Vybírat ji můžete podle řady faktorů. Klíčové je, aby vám tato nádoba na bioodpad třídění odpadu usnadnila. Jen těžko si vystačíte s obyčejnou miskou, která bude téměř vždy přeplněná. Nikomu se také nechce chodit do zadní části zahrady s pouhou miskou slupek a jiných zbytků. Chce to větší nádoby, které vám třídění bioodpadu usnadní všemi směry.

Co může způsobit špatný výběr nádoby na bioodpad?

Může se zdát, že při výběru nádoby na bioodpad špatně vyhodnotíte vaše potřeby. S výslednou nádobou na bioodpad pak můžete být nespokojeni hlavně z těchto důvodů:

  • koš na bioodpad bude příliš malý,
  • nádoba na bioodpad bude těžká a tudíž hůře omyvatelná,
  • její vnitřek se může obtížně udržovat,
  • nádobě může chybět víko nebo se bude víko těžce otevírat,
  • nádoba nebude dlouhodobě udržitelná,
  • zklamat vás může nutnost do ní vkládat kompostovatelné sáčky, což se vám může prodražit,
  • nádoba na bioodpad nemusí splňovat vaše estetické hledisko.

Co si dobře rozmyslet ještě před samotným nákupem?

Předtím, než nádobu na bioodpad koupíte, zkuste týden až dva týdny třídit odpad do jakékoliv nádoby a také zkuste zaznamenávat jeho množství. Takhle zjistíte, kolik zhruba bioodpadu vyprodukujete za týden a podle toho můžete vybírat velikost nádoby na bioodpad do kuchyně. Vždy si ale nechte rezervu. Zatímco v zimě bude bioodpadu logicky méně, v létě v období melounů a různého čerstvého ovoce a zeleniny můžete mít zbytků až dvakrát tolik.

Během vaší testovací doby zkuste v kuchyni vybrat místo, kde by nádoba na kompost do kuchyně mohla stát. Ne vždy ji přitom musíte schovávat před zraky ostatních. Dózy na bioodpad umí být i velice hezkým designovým kouskem, za který se v kuchyni nemusíte stydět.

Další otázkou je, kam budete nádobu vysypávat, až bude plná? V případě, že máte zahradu, není problém nádobu vzít, cca jednou týdně ji vynést na kompost, opláchnout a znovu používat. Co ale, když jste v bytě a v blízkosti vašeho bydliště není ani nádoba na bioodpad? Možnosti vynášení těchto nádob zohledněte ještě před jejich nákupem. Když ve vašem okolí nenajdete kontejner na bioodpad, můžete narazit na komunitní zahradu, která od vás zbytky z kuchyně nebo dokonce už hotový kompost odebere.

Nádoby na bioodpad, které můžete v kuchyni využít – výhody a nevýhody

Pro sběr bioodpadu můžete v kuchyni použít opravdu leccos. Od obyčejných misek, kyblíků a nádob, po speciální koše a velice sofistikované kompostéry do bytu.

Obyčejný kyblík může i nemusí stačit

Oddělit zbytky jídla od směsného odpadu vám pomůže obyčejný kyblík. Ten můžete koupit s víkem nebo bez, dokonce ho lze zdarma sehnat v různých provozovnách, kde mají kyblíků nadbytek. K výhodám obyčejné kyblíku patří:

  • nízké nebo dokonce nulové náklady na jeho pořízení,
  • možnost volby jeho velikosti,
  • nízká hmotnost,
  • snadná manipulace,
  • přítomnost víka.

Kyblík však nemusí být dostačující, z těchto důvodů:

  • po vyprázdnění je potřeba kyblík umýt nebo vystlat kompostovatelným sáčkem,
  • obyčejný plastový kyblík není zrovna nejstylovějším doplňkem vaší kuchyně,
  • vadit vám může víko, které obvykle není k obyčejnému kyblíku připevněné,
  • z kyblíku může vycházet zápach a vznikat v něm plíseň z důvodu nedostatečného přívodu vzduchu k bioodpadu.

Designové nádoby z keramiky nebo kovu

Na zbytky z kuchyně lze sehnat nejrůznější designové nádoby z různého materiálu, a to třeba i z kovu nebo keramiky. Tyto nádoby mají i nemusí mít víko. Vy se rozhodnete, zda do nich budete dávat bioodpad přímo nebo je budete kombinovat s kompostovatelnými sáčky.

  • U těchto designových nádob je nutné jejich vymývání po každém vysypání.
  • Vzhledem k tomu, že mají pevné dno, nepřichází k bioodpadu uvnitř vzduch a ten může začít zapáchat.
  • Především keramické nádoby mohou mít vyšší hmotnost a tím pádem se s nimi bude hůře manipulovat. Hrozí jejich rozbití.

Speciální odvětrávací koše na bioodpad

S tříděním bioodpadu vám mohou pomoci speciální odvětrávací koše na bioodpad, které s veškerými procesy, které v bioodpadu vznikají, počítají.

  • Odvětrávací koš je určený pro kompostovatelné sáčky,
  • má speciální odvětrávací otvory, které napomáhají správnému rozkladu bioodpadu (v koši pak nevzniká zápach),
  • koš lze sehnat v řadě velikostí,
  • koš má víko a je designově atraktivní.

Nevýhodou speciálního odvětrávacího koše na bioodpad je nutnost dokupovat kompostovatelné sáčky, které jsou jen dalším nákladem pro vaši domácnost.

Vermikompostéry

Při výběru nádoby na bioodpad můžete stočit vaši pozornost k žížalám. I s těmi můžete doma žít hezky v symbióze. Vermikopostér se podobá běžnému kompostéru na bioodpad, ale má jeden velký rozdíl. Ke zpracovávání zbytků z kuchyně nepoužívá pouze vzduch a půdní mikroorganismy, nýbrž si na pomoc bere žížaly, které bioodpad efektivně rozkládají.

Vermikompostér posouvá pouhé třídění bioodpadu a snižování jeho množství v běžné popelnici na možnost vytvořit si vlastní kompost, a to přímo v bytě. Zatímco u možností výše je nutné bioodpad vždy někde vynést, tady se dostanete k výslednému produktu – k hotovému kompostu. Hotový kompost můžete použít pro zpestření půdy vašich rostlin uvnitř bytu i na balkóně. Pokud celý kompost nespotřebujete, můžete ho odnést známým se zahrádkou nebo na komunitní zahradu. Mezi výhody vermikompostéru patří:

  • stylový design vermikompostéru,
  • možnost mít vermikompostér na balkoně i uvnitř bytu,
  • bioodpad lze pomocí žížal třídit bez zápachu a vedlejších efektů,
  • vzniklá kompostovací hmota je opravdu cenným materiálem,
  • kompost není nutné přehazovat,
  • některé typy vermikompostéru lze kapacitně navyšovat.

Vermikompostér má své nevýhody, a to:

  • nároky na teplotu vermikompostéru, žížalám vyhovují teploty od 10 °C do 25 °C (chovat žížaly na balkoně by mohlo v zimě a v létě znamenat velký problém),
  • nutnost bioodpad žížalám dávkovat (tedy je nezahltit větším množstvím zbytků),
  • větší nároky na prostor,
  • nutnost sehnat si žížalí násadu.
Kompost
Vermikomposter

Bokashi kompostéry

Možná se vám už jen z představy, že budete svůj byt sdílet s desítkami žížal, dělá špatně. Možná pro vás nádoby a koše na bioodpad z kuchyně nejsou řešením, protože chcete nejen snižovat množství bioodpadu v běžné popelnici, nýbrž toužíte po výživném kompostu pro vaše rostliny v bytě i na balkoně. V tom případě lze doporučit takzvané Bokashi kompostéry:

  • fungují na základě speciální živé směsi, která odpad fermentuje,
  • umožňují a usnadňují kompostování ve městě,
  • výrazně redukují množství odpadu,
  • jsou praktické, ale i designové,
  • nezapáchají,
  • odpuzují hmyz,
  • produktem je výborné hnojivo, které vyživuje půdu a slouží jako urychlovač kompostu,
  • vedlejším produktem je tak zvaný „Bokashi čaj” – fermentační tekutina, která slouží opět jako hnojivo nebo čistič odpadů.
Bokashi komposter
Bokashi komposter, zdroj: econea.cz

Výhody Bokashi kontejnerů:

  • Velkou výhodou je čistota celého třídícího procesu. Bokashi kontejner nezapáchá, zbytky z kuchyně se prosypávají Bokashi směsí, která urychluje jejich rozklad.
  • Díky Bokashi kontejnerů máte možnost být u procesu rozkladu od začátku do konce.
  • Další výhodou je flexibilnost Bokashi kontejnerů – výsledný produkt můžete využít pro vaše rostliny, můžete jej darovat, odnést na kompost či do popelnice na bioodpad.
  • Nepotřebujete žádné kompostovatelné sáčky.
  • Jako vedlejší produkt získáte tekutinu, která vzniká v důsledku fermentace.

Bokashi kontejnery lze krmit:

  • Bokashi směsí (tou budete zbytky z kuchyně prosypávat),
  • zbytky ovoce a zeleniny,
  • kávovou sedlinou a čajovými sáčky,
  • zbytky vařených jídel,
  • pečivem,
  • papírovými kapesníky a ubrousky.

Do Bokashi kontejnerů naopak nepatří: mléko, olej, maso, ocet, voda, džus, kosti, zvířecí exkrementy.

Mohlo by vás dále zajímat: