Ostatní

Kvíz pro houbaře: Vyznáte se v houbách tak, jako nikdo? 8/10 dají jen znalci

Kvíz pro houbaře: Vyznáte se v houbách tak, jako nikdo? 8/10 dají jen znalci

Letošní letní počasí přeje všem nadšeným houbařům. Teplo a dostatek srážek je přesně tím, co houby potřebují ke svému růstu a letos se jim dostává obojího v dostatečné míře. Jak moc dobře se vyznáte v houbách? Pokud jste opravdovým znalcem hub a lesů, tak by pro vás nemělo být problémem v našem kvízu zvládnout alespoň 8/10. 

1) Která z následujících hub je pro člověka jedovatá?

a) hřib smrkový

b) liška obecná

Čtěte také

c) bedla vysoká

d) muchomůrka zelená

2) Jak se jinak říká takzvaným pravákům?

a) lesní hřib

Čtěte také

b) smrkový hřib

c) bělohřib

d) hřib bronzový

Čtěte také

3) Čím je typická houba liška obecná?

a) rezavou barvou

b) jedná se o jednu z největších hub

c) má typicky žlutou barvu a atypický klobouk

Čtěte také

d) roste výhradně sama mimo lesy

4) Jak se jinak říká houbě masák?

a) muchomůrka růžovka

b) muchomůrka červená

c) kozák březový

d) kozák dubový

5) Jakou barvu má mléko, které vytéká z houby Ryzec pravý?

a) mléčnou / žlutou

b) oranžovou

c) modrou

d) bílou

6) Kdy nejdříve začíná houbařská sezóna v České republice?

a) v dubnu

b) v květnu

c) v červnu

d) v červenci

7) Co je typickým znakem bedly vysoké?

a) pohyblivý prsten

b) šedá barva

c) malý vzrůst

d) silný štiplavý zápach

8) Čím je typická Václavka obecná?

a) zelenou barvou

b) roste výhradně v párech

c) pohyblivou hlavou

d) roste ve velkých skupinách a je charakteristická hnědou barvou

9) Kterou z následujících hub není vhodné konzumovat bez předchozí tepelné úpravy?

a) pýchavku

b) ryzec pravý

c) žampion

d) hlívu

10) Která z následujících hub je charakteristická tím, že jejím rozkrojení začne modrat?

a) hřib kovář

b) klouzek sličný

c) holubinka nazelenalá

d) ryzec kravský

Správné odpovědi:

1 d) muchomůrka zelená
2 c) bělohřib
3 c) má typicky žlutou barvu a atypický klobouk
4 a) muchomůrka růžovka
5 b) oranžovou
6 b) v květnu
7 a) pohyblivý prsten
8 d) roste ve velkých skupinách a je charakteristická hnědou barvou
9 b) ryzec pravý
10 a) hřib kovář

Zdroje: https://www.nkz.cz/praxe/ekologie-priroda/ktere-houby-modraji-najdete-mezi-nimi-druhy-jedle-i-jedovate-co-si-musite, https://rychnovsky.denik.cz/hobby/kviz-houbareni-houby.html, https://pardubice.rozhlas.cz/lesy-jsou-ted-plne-ryzcu-ty-jedle-poznate-podle-barvy-mleka-8838366, https://zaplzni.cz/kviz-nejen-pro-houbare-poznate-nase-bezne-houby/

16 comments

  1. To je zase snůška nesmyslů…neměl by se autor živit něčím, čemu aspoň trošku rozumí ??

  2. tak tohle je úlet.Houby znám velmi dobře a autor by se asi divil,jaké sbírám a jím a jsou DOBRÉ.
    Ať se jde vycpat

  3. Proč je uvedeno zrovna bělohřib a ne správně hřib smrkový?!?
    Kdy začíná houbařská sezóna? Pro každého jindy, pro skutečné houbaře v lednu (penízovka sametonohá, ucho jidášovo, …). 🙂
    Ryzce (kromě syrovinky) bych asi syrového nejedl, ale to ani pýchavku nebo hlívu. Kdyby tam byl např. kovář, tak to má logiku.

  4. odpověděla jsem správně 8 otázek, nevěděla jsou houbařskou sezonu, ta je snad pro znalce celoroční a neovedu si představit jak žvýkám žampion nebo hlívu. To se fakt nepovedlo

  5. to se vám opravdu nepovedlo, docela hodně chyb, už raději žádné podobné kvízy nedělejte !!! A tento okamžitě odstraňte !!!

  6. proboha jakej bělohřib a houbařská sezóna je celej rok(dejme tomu od konce března)
    na rozdíl vod hlívy může člověk s gumovym žaludkem bez potíží zkonzumovat syrovýho ryzce(nakonec syrovinka je taky ryzec
    takhle vznikaj dezinformace

  7. otázka č.9 – chcete mi říct, že ostatní uvedené houby se dají konzumovat bez tepelné úpravy?

    1. Přesně! Jedna vedle druhé se musí tepelně upravit!!! Tady chce někdo být chytrý, když je s určitostí postižen užíváním lysohlávky…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *