Lívance patří mezi nejstarší a nejrozšířenější pokrmy na světě. Na internetu najdete nepřeberné množství receptů, jak si je připravit. Někdo má rád americkou klasiku s javorovým sirupem, jiní lidé experimentují a připravují si je třeba z banánů nebo dýně. My vám nyní přinášíme stovky let starý postup na základní těsto. Po jeho vyzkoušení se zřejmě shodnete s námi, že takto připravené lívance jsou dosud nepřekonané.
Slovo „lívance“ pochází ze slovesa lít. Po důvodu nemusíte dlouho pátrat – těsto se do pánve nebo lívanečníku lije. V dobách Rakousko-Uherska byste v kuchařkách našli německé označení „böhmische Liwanzen“, tedy „české lívance“. Tento druh moučníku byl proslulý svou jemností a nadýchaností.
Za oceánem se stal symbolem typické americké snídaně. Pokud ne v realitě, minimálně prostřednictvím filmů jste se určitě už i vy setkali s horou placek zalitých javorovým sirupem. Zajímavostí je, že v Americe tento pokrm nazývají slovem „pancakes“, pod kterým si Čech obvykle představí spíše palačinku.

Lívance nejsou totéž co palačinky
Ačkoliv se palačinky a lívance podobají a v angličtině jsou označovány stejným názvem, jde o odlišná jídla. Základní rozdíl spočívá ve velikosti a tloušťce. Palačinky jsou tenké, velké a mívají často průměr jako pánev, zatímco lívance jsou menší a tlustší.
Rozdíl bývá také v přípravě těsta. Do těsta na lívance se často přidává droždí nebo kypřící prášek, což způsobuje, že jsou větší a nadýchanější. U palačinek stačí smíchat mouku s mlékem, vejcem a špetkou soli a ihned lít na rozpálenou pánev.
Lívance jako z časů našich babiček
V dnešní zrychlené době se mnoho lidí vrací zpátky ke kořenům a osvědčeným praktikám našich babiček. Jednou ze staronových „vychytávek“, které můžete objevit, je právě dřívější příprava lívanců. Je sice časově nákladnější, ale o to poctivější výsledek získáte.
Nejprve si připravíte kvásek. Do 250 mililitrů vlažného plnotučného mléka rozdrobíte 10 gramů čerstvého droždí. Přidáte 5 gramů krystalového cukru a 100 gramů hladké mouky. Vše zamícháte, mísu zakryjete utěrkou a necháte stát zhruba 15 až 20 minut na teplém místě, dokud nevzejde kvásek.
V mezičase smíchejte suché ingredience – 100 gramů hladké mouky, 100 gramů hrubé mouky a 20 gramů krystalového cukru. Dochuťte nastrouhanou citrónovou kůrou a špetkou soli. Přidejte kvásek. Do vzniklé směsi vmíchejte ještě 25 gramů rozpuštěného a vychladlého másla, 1 vejce a 250 mililitrů vlažného polotučného mléka. Nechte další půlhodinu odpočívat.
Na pánvi nebo lívanečníku poté rozpusťte sádlo. Pomocí naběračky lijte těsto a zvolna smažte dozlatova z každé strany. Hotové lívance můžete pokládat na ubrousek, který vsákne přebytečnou mastnotu.
Ihned servírujte nebo ponechte pod čistou utěrkou, aby nezchladly.

S čím lívance podávat
Tradiční lívance jsou chutné samy o sobě, ale bylo by hříchem jejich chuť nepozvednout do vyššího levelu pomocí vhodné přílohy.
Nejklasičtějším způsobem podávání je pomazat pečivo rozpuštěným máslem a posypat skořicovým cukrem. Můžete je taky namazat marmeládou, povidly nebo oslazeným tvarohem. Skvělou kombinací je rozvařené ovoce (například borůvky nebo maliny) se zakysanou smetanou.
U dětí pravděpodobně nejvíce zabodujete, když lívance pomažete Nutellou nebo kteroukoliv jinou čokoládovou pomazánkou.
A i když poctivé kynuté lívance nejsou zrovna tím nejzdravějším jídlem, kterým můžete ráno odstartovat den, o to hodnotnější potravou je uděláte, když přidáte čerstvé ovoce, oříšky, jogurt nebo kvalitní ořechové máslo.
Zdroje: Wikipedia, toprecepty.cz, Český rozhlas, toprecepty.cz, pocitpohody.cz
