Přehledný seznam, jaké jídlo si vzít na dovolenou

Čvc 4, 2023 | Cestování

Hlavní stránkaCestováníPřehledný seznam, jaké jídlo si vzít na dovolenou

Ondřej Smolen

Hledám témata, která vás zajímají a snažím se k nim vytvořit odpovídající obsah, aby jej každý pochopil a pomohl mu.

Neexistuje jednodušší způsob, než se na dovolenou vybavit polotovary typu čínské polévky, instantní nudle, paštiky a tak podobně. Ale proč to dělat, když jen o něco málo složitější je na dovolenou si sbalit o dost plnohodnotnější jídlo, které vydrží? Chce to jen trochu příprav a cviku. Dejme tomu, že první dovolenou budete zkoušet a testovat všechny ty ostatní už budete vědět, jak na to. Když chcete ušetřit, brát jídlo na dovolenou je nutností!

Jaká jídla s sebou na dovolenou?

Jídlo na cesty má jednu velkou podmínku – musí být trvanlivé. Téměř všude je možné si dokoupit čerstvé pečivo, mléčné výrobky k okamžité spotřebě, zeleninu a další potraviny, které by se delší dobu mimo ledničku zkazily. S sebou je nutné vzít si základ, kterým je trvanlivé jídlo na cesty. Základ tvoří nudle (špagety, kolínka, vrtulky). Ty můžete jíst s rajčatovou omáčkou (nebo s jinými hotovými omáčkami, které se prodávají ve sklenici a nevyžadují skladování v ledničce), kečupem, tuňákem, s masem a zeleninou z konzervy. Koneckonců můžete dětem udělat jen nudle s máslem, cukrem a mákem či kakaem. Kromě nudlí oceníte také rýži, kuskus, čočku, na snídani pak ovesné vločky, cereální lupínky, sušené i kompotované ovoce, oříšky (jsou skvělým zdrojem energie). Velmi vhodné je pak i sušené maso a to především pro aktivní dovolenou, kde budete potřebovat nabrat hodně energie.

Ovesné vločky na snídani na dovolené
Ovesné vločky se hodí na snídani na dovolené

Nezapomeňte na sůl, pepř a základní koření, cibuli, kečup, rajčatové pyré, česnek, vzít s sebou můžete i brambory, vejce. Vydrží také fazole v plechovce, paštiky a další potraviny v plechovce, vzít můžete džem, med, nutelu. Zapomenout byste neměli na kávu a smetanu do kávy (v sušené formě).

Vlastní zavařené jídlo s sebou na dovolenou

Dalším okruhem potravin, které můžete vzít na cesty s sebou, je vlastní zavařené hotové jídlo, které jen ohřejete a dovaříte k němu přílohu. Z něj bez problému vytvoříte plnohodnotné chutné jídlo, na které jste zvyklí, a to do pár minut. Má to ale háček. Zavařené jídlo potřebuje správný postup při sterilizaci, aby se vlivem nedostatečné sterilizace nezkazilo. K tomu potřebujete jídlo udržet v chladu (respektive nemělo by na něj přímo svítit sluníčko a sklenice by neměly být vystavené nadměrnému teplu). Další komplikací je, že jídlo zavařené ve sklenici není nejlehčí a výhodu mají ti, co cestují autem, které nějaké ty zavařeniny navíc uveze.

Výhody zavařeného jídla

  • ani na dovolené vám nemusí chybět kuchyně od maminky,
  • víte, co jíte, protože jste jídlo sami vařili a zavařovali,
  • jídlo velice rychle připravíte, prakticky ho jen ohřejete,
  • z jedné sklenice se může najíst celá rodina.

Nevýhody zavařeného jídla

  • složitá a zdlouhavá příprava,
  • složitější přeprava – je potřeba jej uchovávat v chladu,
  • sklenice se zavařeným jídlem jsou těžké a zabírají místo,
  • při nevhodném skladování nebo špatném zavaření se může zkazit.

Co všechno lze zavařit a jak?

Zavařit můžete prakticky vše, na co si jen vzpomenete. Čisté sklenice a správný postup při zavařování je základem stejně jako maximální čerstvost jídla, které zavařujete (zavařujte vždy jen bezprostředně uvařené jídlo, ne jídlo, které už nějakou dobu sladujete v lednici). Dalším důležitým faktorem je míra plnění sklenice. Sklenice by neměly být úplně plné, plní se do 2/3. Zavařit přitom můžete:

  • Maso hovězí, vepřové, drůbeží, rybí… to před zavařením tepelně upravíte a ještě za tepla naložíte do sklenic, zalijete vývarem nebo výpekem (zavařovat lze maso i samostatně) a zavaříte při teplotě 100 °C asi 1,5 hodiny. Necháte vychladnout a druhý den zavařování zopakujete a zavařujte další hodinu.
  • Uzeniny, jako jsou párky, klobásy, slanina a jiné dejte do sklenice, přidejte k nim asi 2 cm vody, zavíčkujte a při teplotě 100 °C zavařujte asi hodinku. Postup sterilizace opět zopakujte druhý den.
  • Polévky zavařujte také při 100° C asi hodinu a druhý den zavařte znova, ale už kratší dobu cca 45 minut.
  • Pomazánky, jako jsou masová, houbová, zeleninová zavařujte při teplotě 90 °C asi 40 minut. Druhý den opět zavařte, ale stačí už jen 30 minut.

Recept na zavařené maso

Myslete na to, že:

  • musíte zavařené jídlo otestovat dříve, než si ho vezmete s sebou na dovolenou, a to tak, že zkontrolujete těsnost víčka (například obrácením sklenice víčkem dolů, přičemž by ve sklenici neměly být vidět unikající bublinky),
  • zavařené jídlo udržujte v co největším chladu, při převozu ho můžete dát buď do ledničky, nebo alespoň do termotašky, která k zavařeninám nepustí teplo z okolí,
  • nezavařujte nic, co obsahuje mouku a smetanu (lze do jídla přidat až na místě),
  • po otevření zavařeninu ihned zkonzumujte,
  • před konzumací se přesvědčte, že jídlo není zkažené.

Výhodu mají bezpochyby ti, kteří takto s sebou jídlo na dovolenou už brali a mají to odzkoušené.

Hotová jídla z eshopu

Dalším způsobem, jak se na dovolené stravovat mimo restaurace jsou hotovky – hotová jídla, která zakoupíte na eshopu nebo ve specializovaných prodejnách a které stačí jen ohřát. Jejich skladování a příprava jsou uvedeny na obale. Mezi jejich výhody patří široká nabídka, bezpracnost, snadná příprava. Nevýhodou pak bývá poměrně vysoká cena těchto výrobků. Hotová jídla na dovolenou můžete na specializovaném e-shopu nakoupit během chvilky. Sepsali jsme pro vás srovnání nejznámějších e-shopů pro hotová jídla.

Co vám s přepravou a přípravou jídla pomůže?

Pokud přece jen nechcete s sebou brát jen a pouze trvanlivé potraviny, s přepravou jídla, které se může zkazit vám pomůže různé vybavení. Jednoznačně nejlepší jsou chladící boxy do auta a tak zvané auto lednice. Jejich nevýhodou je však malý prostor a tudíž do nich nepoberete všechno a další nevýhodou je i fakt, že samotná lednice v autě zabere dost místa, což může být při početné rodině a spoustě nabalených věcí opravdu problém. Faktem zůstává, že chladící boxy a auto lednice je možné použít jen v případě, pokud cestujete autem. Na kratší chvíli mohou pomoct i chladící tašky.

Co ještě mít s sebou, abyste si uvařili?

Vzít si s sebou trvanlivé jídlo na cesty je jedna věc, ale abyste z něj potom vůbec něco uvařili, je potřeba vzít si také základní nádobí a vybavení dle vybavení místa, kam jedete. Dle způsobu ubytování a místa pobytu můžete potřebovat:

  • vařič,
  • kotlík,
  • gril,
  • cestovní sady nádobí,
  • samoohřevné sáčky (jedná se o speciální bezplamenné chemické ohřívače, které jídlo ohřejí do pár minut, tuto variantu doporučujeme spíše samostatným cestovatelům, protože ohřát jídlo pro celou rodinu tímhle způsobem by bylo nejen neekonomické, nýbrž i neekologické),
  • mycí prostředky,
  • papírové ubrousky nebo klasickou látkovou utěrku,
  • pomůcky na rozdělání ohně (tam, kde je to dovoleno).

Nezapomeňte na svačinu do auta/do vlaku/do autobusu…

Během dovolené se budete stravovat nejen na místě, ale i cestou, na to nezapomeňte. Při přípravě jídla na cestu máte mnohem větší pole působnosti. Doporučujeme zavírací svačinové krabičky, o kterých jídlo pohodlně naskládáte a k tomu budete šetřit přírodu (papírový ubrousek a sáček byste po svačině nejspíš vyhodili). Jídlo s sebou na cestu můžete zabalit zvlášť pro každého cestujícího v autě (ve vlaku, v autobuse), ale také dohromady. Pochutnat si můžete na řízku, obložených bagetách, toustech, na tortile. Osvěžit vás k tomu může velká porce čerstvě nakrájené zeleniny, pečivo, koláče a další laskominy podle chuti. Když s sebou do auta vezmete i termosku s kávou a balenou vodu, na benzínce už budete zastavovat jen kvůli potřebě jít na záchod. Ušetříte tím nemalé peníze a čas a taky se samozřejmě máte možnost stravovat mnohem zdravěji než z nabídky čerpacích stanic.

jídlo do autobusu

Proč brát s sebou tahat těžké jídlo, když jsou téměř všude restaurace a obchody?

Ke konci celého článku si pojďme objasnit důvody, proč s sebou tahat vůbec nějaké jídlo na dovolenou, když jsou restaurace a obchody téměř všude, tedy pokud zrovna nejedete někam do divočiny pod stan. Důvodů, je hned několik a pokaždé za nimi nemusíte hledat jen touhu ušetřit peníze, ale zrovna tento důvod uveďme jako první v celém seznamu:

  • ušetříte nemalé peníze, zvlášť pokud jste početná rodinka,
  • máte přehled nad složením jídla, nad počtem kalorií,
  • jídlo se vám lépe organizuje (nemusíte chodit nakupovat, denně vyhledávat restaurace a porovnávat jejich nabídky),
  • alternativní stravování (jste vegani, stravujete se bez laktózy a bez lepku),
  • cestujete s dětmi, respektive s miminkem (děti jsou zvyklé na svá jídla a v restauraci mohou nechávat nesnězené celé porce)

Důležité je, že když berete jídlo s sebou, neznamená to, že na něj musíte být odkázáni celou dovolenou. Můžete to střídat a jídla připravená levně a přivezená z domu prokládat návštěvami restaurací. Koneckonců byl by hřích v dané zemi nevyzkoušet její typické pokrmy.

Boloňská omáčka

Ale zpátky k variantě, že se budete na dovolené stravovat jídlem, které si na ni dovezete. Co ovlivní jeho výběr?

Co ovlivňuje výběr jídla na dovolenou?

  • dopravní prostředek, jakým na dovolenou pojedete (auto je samozřejmě nejpohodlnější variantou, protože uvezete více, nemusíte tahat těžké tašky, jako kdybyste jeli vlakem),
  • způsob ubytování (budete spát ve stanu nebo v pokoji s vlastní kuchyňkou?),
  • budete mít k dispozici ledničku?,  
  • na čem budete vařit?,
  • jak dlouho vaše dovolená potrvá?,
  • kolik vás dohromady bude? (jinak se vaří pro dva a jinak pro pět lidí).

Jednoduché recepty aneb co na dovolené vařit?

S trvanlivými potravinami budete mít možnosti omezenější než u sebe v kuchyni. Ale není to nakonec dobře? Přece na dovolené nebudete vyvařovat. Naopak se stačí držet jednoduchých receptů, na které vám za chvíli dáme tipy. Ty doporučujeme doma si vyzkoušet a ochutnat, abyste věděli, co všechno k nim potřebujete a jak rychle budou hotové.

Základem rychlé kuchyně na dovolené je příprava – co si doma zavaříte, to na dovolené během chvilky na talíř naložíte. Zavařeniny a hotovky určitě s sebou. Potom už k nim jen dovaříte přílohu. Když pomineme úplné nouzovky, jako jsou nudle s cukrem, máslem a mákem nebo špagety se sýrem a kečupem, můžete si z trvanlivých potravin připravit například:

  • rizoto se sušenými rajčaty,
  • těstovinový salát s tuňákem,
  • bramboráky,
  • čočkovou polévku s mrkví (a uzeninou),
  • bramboračku a tak podobně.

Často se ptáte

Jaké jídlo na dovolenou k moři?

V rámci úspory si můžete trvanlivé jídlo nabalit i na dovolenou k moři. V mnohém se nebude lišit od trvanlivého jídla, které si budete balit s sebou na chalupu. Rozhodující jsou faktory, že moře je vzdálenější, panuje tam mnohdy vyšší teplota a zároveň lidé u moře mnohdy nepociťují takový hlad. S sebou si rozhodně vezměte nudle, rýži, konzervované jídlo a zavařeniny. Hodit se budou i hotová jídla zakoupená v eshopu.

Co vařit na dovolené pod stanem?

Ani dovolená pod stanem se bez jídla neobejde. Vhod přijde tuňák v konzervě, fazole v konzervě a podobná konzervovaná a zavařená jídla, která lze ohřát na vařiči nebo uvařit v kotlíku a nevyžadují úschovu v lednici.  

Mohlo by vás dále zajímat:


Byl pro vás tento článek přínosný a dobře napsaný?

Klikněte na hvězdičky pro hodnocení!

5/5 - (1 vote)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ondřej Smolen

Hledám témata, která vás zajímají a snažím se k nim vytvořit odpovídající obsah, aby jej každý pochopil a pomohl mu.

Mohlo by se Vám také líbit …