Umíme poradit

Návody pro každý den | Umíme poradit

Cestování

Přehledný seznam, jaké jídlo si vzít na dovolenou

Přehledný seznam, jaké jídlo si vzít na dovolenou

Neexistuje jednodušší způsob, než se na dovolenou vybavit polotovary typu čínské polévky, instantní nudle, paštiky a tak podobně. Ale proč to dělat, když jen o něco málo složitější je na dovolenou si sbalit o dost plnohodnotnější jídlo, které vydrží? Chce to jen trochu příprav a cviku. Dejme tomu, že první dovolenou budete zkoušet a testovat všechny ty ostatní už budete vědět, jak na to. Když chcete ušetřit, brát jídlo na dovolenou je nutností!

Jaká jídla s sebou na dovolenou?

Jídlo na cesty má jednu velkou podmínku – musí být trvanlivé. Téměř všude je možné si dokoupit čerstvé pečivo, mléčné výrobky k okamžité spotřebě, zeleninu a další potraviny, které by se delší dobu mimo ledničku zkazily. S sebou je nutné vzít si základ, kterým je trvanlivé jídlo na cesty. Základ tvoří nudle (špagety, kolínka, vrtulky). Ty můžete jíst s rajčatovou omáčkou (nebo s jinými hotovými omáčkami, které se prodávají ve sklenici a nevyžadují skladování v ledničce), kečupem, tuňákem, s masem a zeleninou z konzervy. Koneckonců můžete dětem udělat jen nudle s máslem, cukrem a mákem či kakaem. Kromě nudlí oceníte také rýži, kuskus, čočku, na snídani pak ovesné vločky, cereální lupínky, sušené i kompotované ovoce, oříšky (jsou skvělým zdrojem energie). Velmi vhodné je pak i sušené maso a to především pro aktivní dovolenou, kde budete potřebovat nabrat hodně energie.

Ovesné vločky na snídani na dovolené
Ovesné vločky se hodí na snídani na dovolené

Nezapomeňte na sůl, pepř a základní koření, cibuli, kečup, rajčatové pyré, česnek, vzít s sebou můžete i brambory, vejce. Vydrží také fazole v plechovce, paštiky a další potraviny v plechovce, vzít můžete džem, med, nutelu. Zapomenout byste neměli na kávu a smetanu do kávy (v sušené formě).

Vlastní zavařené jídlo s sebou na dovolenou

Dalším okruhem potravin, které můžete vzít na cesty s sebou, je vlastní zavařené hotové jídlo, které jen ohřejete a dovaříte k němu přílohu. Z něj bez problému vytvoříte plnohodnotné chutné jídlo, na které jste zvyklí, a to do pár minut. Má to ale háček. Zavařené jídlo potřebuje správný postup při sterilizaci, aby se vlivem nedostatečné sterilizace nezkazilo. K tomu potřebujete jídlo udržet v chladu (respektive nemělo by na něj přímo svítit sluníčko a sklenice by neměly být vystavené nadměrnému teplu). Další komplikací je, že jídlo zavařené ve sklenici není nejlehčí a výhodu mají ti, co cestují autem, které nějaké ty zavařeniny navíc uveze.

Výhody zavařeného jídla

  • ani na dovolené vám nemusí chybět kuchyně od maminky,
  • víte, co jíte, protože jste jídlo sami vařili a zavařovali,
  • jídlo velice rychle připravíte, prakticky ho jen ohřejete,
  • z jedné sklenice se může najíst celá rodina.

Nevýhody zavařeného jídla

  • složitá a zdlouhavá příprava,
  • složitější přeprava – je potřeba jej uchovávat v chladu,
  • sklenice se zavařeným jídlem jsou těžké a zabírají místo,
  • při nevhodném skladování nebo špatném zavaření se může zkazit.

Co všechno lze zavařit a jak?

Zavařit můžete prakticky vše, na co si jen vzpomenete. Čisté sklenice a správný postup při zavařování je základem stejně jako maximální čerstvost jídla, které zavařujete (zavařujte vždy jen bezprostředně uvařené jídlo, ne jídlo, které už nějakou dobu sladujete v lednici). Dalším důležitým faktorem je míra plnění sklenice. Sklenice by neměly být úplně plné, plní se do 2/3. Zavařit přitom můžete:

  • Maso hovězí, vepřové, drůbeží, rybí… to před zavařením tepelně upravíte a ještě za tepla naložíte do sklenic, zalijete vývarem nebo výpekem (zavařovat lze maso i samostatně) a zavaříte při teplotě 100 °C asi 1,5 hodiny. Necháte vychladnout a druhý den zavařování zopakujete a zavařujte další hodinu.
  • Uzeniny, jako jsou párky, klobásy, slanina a jiné dejte do sklenice, přidejte k nim asi 2 cm vody, zavíčkujte a při teplotě 100 °C zavařujte asi hodinku. Postup sterilizace opět zopakujte druhý den.
  • Polévky zavařujte také při 100° C asi hodinu a druhý den zavařte znova, ale už kratší dobu cca 45 minut.
  • Pomazánky, jako jsou masová, houbová, zeleninová zavařujte při teplotě 90 °C asi 40 minut. Druhý den opět zavařte, ale stačí už jen 30 minut.

Recept na zavařené maso

Myslete na to, že:

  • musíte zavařené jídlo otestovat dříve, než si ho vezmete s sebou na dovolenou, a to tak, že zkontrolujete těsnost víčka (například obrácením sklenice víčkem dolů, přičemž by ve sklenici neměly být vidět unikající bublinky),
  • zavařené jídlo udržujte v co největším chladu, při převozu ho můžete dát buď do ledničky, nebo alespoň do termotašky, která k zavařeninám nepustí teplo z okolí,
  • nezavařujte nic, co obsahuje mouku a smetanu (lze do jídla přidat až na místě),
  • po otevření zavařeninu ihned zkonzumujte,
  • před konzumací se přesvědčte, že jídlo není zkažené.

Výhodu mají bezpochyby ti, kteří takto s sebou jídlo na dovolenou už brali a mají to odzkoušené.

Hotová jídla z eshopu

Dalším způsobem, jak se na dovolené stravovat mimo restaurace jsou hotovky – hotová jídla, která zakoupíte na eshopu nebo ve specializovaných prodejnách a které stačí jen ohřát. Jejich skladování a příprava jsou uvedeny na obale. Mezi jejich výhody patří široká nabídka, bezpracnost, snadná příprava. Nevýhodou pak bývá poměrně vysoká cena těchto výrobků. Hotová jídla na dovolenou můžete na specializovaném e-shopu nakoupit během chvilky. Sepsali jsme pro vás srovnání nejznámějších e-shopů pro hotová jídla.

Co vám s přepravou a přípravou jídla pomůže?

Pokud přece jen nechcete s sebou brát jen a pouze trvanlivé potraviny, s přepravou jídla, které se může zkazit vám pomůže různé vybavení. Jednoznačně nejlepší jsou chladící boxy do auta a tak zvané auto lednice. Jejich nevýhodou je však malý prostor a tudíž do nich nepoberete všechno a další nevýhodou je i fakt, že samotná lednice v autě zabere dost místa, což může být při početné rodině a spoustě nabalených věcí opravdu problém. Faktem zůstává, že chladící boxy a auto lednice je možné použít jen v případě, pokud cestujete autem. Na kratší chvíli mohou pomoct i chladící tašky.

Co ještě mít s sebou, abyste si uvařili?

Vzít si s sebou trvanlivé jídlo na cesty je jedna věc, ale abyste z něj potom vůbec něco uvařili, je potřeba vzít si také základní nádobí a vybavení dle vybavení místa, kam jedete. Dle způsobu ubytování a místa pobytu můžete potřebovat:

  • vařič,
  • kotlík,
  • gril,
  • cestovní sady nádobí,
  • samoohřevné sáčky (jedná se o speciální bezplamenné chemické ohřívače, které jídlo ohřejí do pár minut, tuto variantu doporučujeme spíše samostatným cestovatelům, protože ohřát jídlo pro celou rodinu tímhle způsobem by bylo nejen neekonomické, nýbrž i neekologické),
  • mycí prostředky,
  • papírové ubrousky nebo klasickou látkovou utěrku,
  • pomůcky na rozdělání ohně (tam, kde je to dovoleno).

Nezapomeňte na svačinu do auta/do vlaku/do autobusu…

Během dovolené se budete stravovat nejen na místě, ale i cestou, na to nezapomeňte. Při přípravě jídla na cestu máte mnohem větší pole působnosti. Doporučujeme zavírací svačinové krabičky, o kterých jídlo pohodlně naskládáte a k tomu budete šetřit přírodu (papírový ubrousek a sáček byste po svačině nejspíš vyhodili). Jídlo s sebou na cestu můžete zabalit zvlášť pro každého cestujícího v autě (ve vlaku, v autobuse), ale také dohromady. Pochutnat si můžete na řízku, obložených bagetách, toustech, na tortile. Osvěžit vás k tomu může velká porce čerstvě nakrájené zeleniny, pečivo, koláče a další laskominy podle chuti. Když s sebou do auta vezmete i termosku s kávou a balenou vodu, na benzínce už budete zastavovat jen kvůli potřebě jít na záchod. Ušetříte tím nemalé peníze a čas a taky se samozřejmě máte možnost stravovat mnohem zdravěji než z nabídky čerpacích stanic.

jídlo do autobusu

Proč brát s sebou tahat těžké jídlo, když jsou téměř všude restaurace a obchody?

Ke konci celého článku si pojďme objasnit důvody, proč s sebou tahat vůbec nějaké jídlo na dovolenou, když jsou restaurace a obchody téměř všude, tedy pokud zrovna nejedete někam do divočiny pod stan. Důvodů, je hned několik a pokaždé za nimi nemusíte hledat jen touhu ušetřit peníze, ale zrovna tento důvod uveďme jako první v celém seznamu:

  • ušetříte nemalé peníze, zvlášť pokud jste početná rodinka,
  • máte přehled nad složením jídla, nad počtem kalorií,
  • jídlo se vám lépe organizuje (nemusíte chodit nakupovat, denně vyhledávat restaurace a porovnávat jejich nabídky),
  • alternativní stravování (jste vegani, stravujete se bez laktózy a bez lepku),
  • cestujete s dětmi, respektive s miminkem (děti jsou zvyklé na svá jídla a v restauraci mohou nechávat nesnězené celé porce)

Důležité je, že když berete jídlo s sebou, neznamená to, že na něj musíte být odkázáni celou dovolenou. Můžete to střídat a jídla připravená levně a přivezená z domu prokládat návštěvami restaurací. Koneckonců byl by hřích v dané zemi nevyzkoušet její typické pokrmy.

Boloňská omáčka

Ale zpátky k variantě, že se budete na dovolené stravovat jídlem, které si na ni dovezete. Co ovlivní jeho výběr?

Co ovlivňuje výběr jídla na dovolenou?

  • dopravní prostředek, jakým na dovolenou pojedete (auto je samozřejmě nejpohodlnější variantou, protože uvezete více, nemusíte tahat těžké tašky, jako kdybyste jeli vlakem),
  • způsob ubytování (budete spát ve stanu nebo v pokoji s vlastní kuchyňkou?),
  • budete mít k dispozici ledničku?,  
  • na čem budete vařit?,
  • jak dlouho vaše dovolená potrvá?,
  • kolik vás dohromady bude? (jinak se vaří pro dva a jinak pro pět lidí).

Jednoduché recepty aneb co na dovolené vařit?

S trvanlivými potravinami budete mít možnosti omezenější než u sebe v kuchyni. Ale není to nakonec dobře? Přece na dovolené nebudete vyvařovat. Naopak se stačí držet jednoduchých receptů, na které vám za chvíli dáme tipy. Ty doporučujeme doma si vyzkoušet a ochutnat, abyste věděli, co všechno k nim potřebujete a jak rychle budou hotové.

Základem rychlé kuchyně na dovolené je příprava – co si doma zavaříte, to na dovolené během chvilky na talíř naložíte. Zavařeniny a hotovky určitě s sebou. Potom už k nim jen dovaříte přílohu. Když pomineme úplné nouzovky, jako jsou nudle s cukrem, máslem a mákem nebo špagety se sýrem a kečupem, můžete si z trvanlivých potravin připravit například:

  • rizoto se sušenými rajčaty,
  • těstovinový salát s tuňákem,
  • bramboráky,
  • čočkovou polévku s mrkví (a uzeninou),
  • bramboračku a tak podobně.

Často se ptáte

Jaké jídlo na dovolenou k moři?

V rámci úspory si můžete trvanlivé jídlo nabalit i na dovolenou k moři. V mnohém se nebude lišit od trvanlivého jídla, které si budete balit s sebou na chalupu. Rozhodující jsou faktory, že moře je vzdálenější, panuje tam mnohdy vyšší teplota a zároveň lidé u moře mnohdy nepociťují takový hlad. S sebou si rozhodně vezměte nudle, rýži, konzervované jídlo a zavařeniny. Hodit se budou i hotová jídla zakoupená v eshopu.

Co vařit na dovolené pod stanem?

Ani dovolená pod stanem se bez jídla neobejde. Vhod přijde tuňák v konzervě, fazole v konzervě a podobná konzervovaná a zavařená jídla, která lze ohřát na vařiči nebo uvařit v kotlíku a nevyžadují úschovu v lednici.  

Mohlo by vás dále zajímat: