Umíme poradit

Návody pro každý den | Umíme poradit

OndraTřídění odpaduŽivotní prostředí

Kam vyhodit polystyren, molitan, tapety a lino?

Kam vyhodit polystyren, molitan, tapety a lino?

Objednávání jídla s sebou je po době pandemie natolik automatické, že nás již ani nenapadne pozastavit se nad tím, kolik polystyrenového odpadu jedním obědem takto vyprodukujeme. Ročně se v České republice vyrobí přes 60 tisíc tun pěnového polystyrenu, 12 % z toho je pak využito právě v obalovém průmyslu. Polystyren je řazen mezi tříděný odpad, nevyhazuje se proto do směsného odpadu. Víte, kam vyhodit polystyren?

Co to vlastně je polystyren?

Je polystyren plast? Jak již samotný název napovídá, polystyren je produktem polymerace styrenu. Jedná se o pevný, zato lámavý plast, který velice dobře drží teplo. Jeho nevýhodou je křehkost, malá odolnost vůči kyslíku či vodním parám a relativně nízký bod měknutí. Jakožto levný plast má opravdu mnohá využití – od modelů přes obaly až po stavební materiál. Jeho výrobu začala německá chemická továrna IG Farben v roce 1931 jako náhradní materiál za tehdy hojně využívaný zinek. Patent pro postup výroby, jak ji známe dnes, však získal v roce 1949 Stastny a BASF.

Kam třídit polystyren?

Polystyren je označen recyklačním číslem 6, je tedy řazen mezi plasty. Stejně jako jinému plastovému odpadu mu náleží žlutý kontejner. Ačkoliv mírné znečištění tříděných plastových obalů nikterak nevadí, mastné zbytky jídel by mohly proces recyklace znesnadnit či zcela znemožnit. Obaly od potravin vkládejte proto pouze omyté a čisté. Vyhněte se rovněž v případě plného kontejneru odkládání polystyrenu vedle sběrné nádoby. Polystyren obsahuje 98 % vzduchu, hrozí proto jeho rozfoukání po okolí. Vlivy počasí se navíc může poškodit natolik, že již nebude možné ho recyklovat.

Otázku, kam s polystyrenem, vám mohou vyřešit i některé obchody, které nabízejí možnost zpětného odběru polystyrenových obalů.

Kam se vyhazuje polystyren, který nelze dát do kontejneru?

Důvodů, proč není možné vytřídit polystyren do žluté popelnice, může být několik:

  • Jedná se o příliš velký kus, jež se do kontejneru nevejde.
  • Polystyren je příliš špinavý a nelze ho očistit.
  • Jedná se o stavební polystyren.

Ve všech zmíněných případech je možné odvézt tento odpad do sběrného dvoru. Pokud zamíříte do dvoru v místě vašeho bydliště, můžete zde polystyren odložit bezplatně.

Stavební polystyren třídění

Kam vyhodit polystyren? Přesně tuto otázku si můžete položit během úklidu po rekonstrukci bytu či domu. Laické oko přitom nemusí vidět, že stavební polystyren je zcela odlišný typ polystyrenu, než je ten klasický, s nímž se setkáváme třeba právě v obalech. Jeho odlišné složení ho neumožňuje třídit. Proto, i kdyby se vám zdál čistý a nepoužitý, nevhazujte stavební polystyren do žlutého kontejneru. Tento zákaz je podpořen i zákonem, který za vyhození stavebního polystyrenu do tříděného odpadu ukládá pokutu až 50 000 Kč.

Polystyren recyklace

Pěnový polystyren

Již bylo zmíněno, že většinu polystyrenu tvoří vzduch, jeho přeprava je proto velice složitá. Z tohoto důvodu se v poslední době přistoupilo k tzv. briketování polystyrenu. Materiál se co nejvíce stlačí, čímž se omezí množství vzduchu a zvýší se jeho hustota. Pro efektivní recyklaci je důležité polystyren pečlivě vytřídit. Je nutné oddělit barevný polystyren, jelikož barva snižuje kvalitu vzniklého recyklátu. Pěnový polystyren se drtí na granulát, z něhož se vyrábí další produkty:

  • izolační desky či obaly,
  • různé dekorace,
  • příměsi do stavebního materiálu,
  • kulisy
  • náplně do pytlů a tulivaků.

Stavební polystyren

Stavební polystyren je pro recyklaci velice problematický. Často totiž obsahuje zpomalovače hoření a jiná různá aditiva, kvůli nimž není recyklace možná. Nejvyužívanějším zpomalovačem je hexabromcyklododekan, kterému se přisuzují karcinogenní účinky. Tento druh polystyrenu se pouze pálí při vysoké teplotě kolem 900° C. V současnosti jsou ve výzkumu metody, díky nimž by mohl být recyklovaný i stavební polystyren.

Kam patří molitan?

Při větším úklidu domu či bytu nebo při jeho rekonstrukci můžete narazit mimo jiné i na molitan. Kam s ním? V první řadě je nutné říct, že do žluté popelnice na plasty rozhodně ne. Ačkoliv se může molitan jevit jako plast, patří buď do směsného odpadu, v případě velkých kusů pak do sběrného dvora. Dříve, než se molitanu nadobro zbavíte, zamyslete se nad možnostmi jeho upcyklace. Na co můžete molitan použít?

  • Vyrobit z něho můžete sedáky a opěráky na židle a lavičky.
  • Posloužit může jako obložení dětské postýlky nebo obložení stěny u postele větších dětí.
  • Molitan můžete obšít látkou a vytvořit výplň pelíšku pro vaše mazlíčky.
  • Pokud často posíláte různé balíčky, můžete molitan nastříhat na menší kousky a používat jako výplň krabice, která ochrání její obsah před poškozením.

Co s tapetou nebo se starým linem?

Při stěhování či rekonstrukci domu či bytu můžete narazit i na další odpad, především pak na staré tapety nebo staré linoleum. Zatímco tapety znovu použít nejde, lino by se mohlo ještě někomu hodit, a tak můžete nabídnout staré linoleum za odvoz. Někdo lino může použít ve své garáži či na zahradě pod bazén či pod pískoviště. Možnostem jeho upcyklace se meze nekladou. Pokud však nikoho takového nenajdete, nezbývá, než linoleum zbytky odvézt hezky do sběrného dvora.

Zdálo by se, že otázka tapet je vyřešená. Že vás také napadlo hodit je do kontejneru na papír? Nejste jediní, kdo v tomhle bohužel chybuje. Za normálních okolností by tapety šlo vyhodit do papíru, to by však nesměly obsahovat lepidla. Kvůli obsahu chemických látek musíte se starou tapetou do sběrného dvora.

Nejčastější mýty při recyklaci nejen polystyrenu

Také při recyklaci jako všude jinde vznikají nejrůznější mýty, které způsobují, že ten či onen odpad pak zbytečně skončí někde jinde, než by měl nebo nás minimálně zaměstná více, než je nutné. Jaké jsou nejčastější chyby při třídění odpadu?

  • Tapety patří do sběrného dvora, ne do modrého kontejneru, a to kvůli zbytkům lepidel a omítky.
  • Možná také máte v mysli zaryté pravidlo, že polystyren do plastu nepatří. Není to pravda! S čistým polystyrenem a obalovým polystyrenem můžete klidně ke žlutému kontejneru zamířit. Nepatří sem ale stavební polystyren, který je napuštěný různými látkami kvůli nehořlavosti či větší odolnosti. Ten je potřeba odvézt do sběrného dvora. 
  • Věděli jste, že plastová láhev od oleje do plastu nepatří? Ne, pokud ji nevymyjete. Mastný olej totiž brání recyklaci plastu více, než se může zdát. Dříve, než láhev od oleje do plastu hodíte, ji alespoň narychlo vymyjte teplou vodou, případně i saponátem.
Kam patří polystyren?

Než se vrhnete na třídění polystyrenu, je potřeba rozlišit běžný obalový polystyren od stavebního. Zatímco obalový polystyren (krabičky od jídla) patří klasicky do plastu, stavební polystyren patří do sběrného dvora.

Je polystyren plast?

Ano, polystyren je plast, který svou úpravou získal perfektní izolační vlastnosti. Polystyren velmi dobře drží teplo, a proto se z něj vyrábí obaly na hotové jídlo i stavební izolace. Velkou nevýhodou je jeho křehkost.

Jak se zbavit polystyrenu?

Na otázku, kam vyhodit polystyren existuje hned více odpovědí. Čistý polystyren například z krabic od elektroniky nebo obalový polystyren můžete vyhodit do popelnice na plasty. Stavební polystyren patří do sběrného dvora kvůli obsahu chemických látek.

Kam vyhodit krabičky od jídla?

Polystyren odpad mohou vytvořit krabičky od jídla. Ty můžete vyhodit do žlutého kontejneru na plasty. Dbát byste měli na to, aby neobsahovaly zbytky jídla a aby nebyly příliš mastné, což ztěžuje jejich recyklaci.

Jak využít polystyren?

Polystyren nemusíte hned recyklovat. Čistý polystyren můžete upcyklovat. Z polystyrenové tabule můžete vyrobit nástěnku, do které jdou snadno zapíchnout špendlíky. Polystyren poslouží také k výrobě různých dekorací.

Jak se recykluje polystyren?

Čistý polystyren se na třídící lince roztřídí, vymyje a pak se suší a drtí na granulát, který má další použití. Recyklace stavebního polystyrenu je mnohem problematičtější. Při ní se složitě odděluje polystyren od chemických látek, případně je stavební polystyren rovnou likvidován v pecích při vysokých teplotách.

Mohlo by vás dále zajímat: